Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?
Zelfvertrouwen is voor iedereen belangrijk en zeker voor de ontwikkeling van kinderen. Mensen met (meer) zelfvertrouwen proberen sneller iets nieuws en gaan makkelijker nieuwe uitdagingen aan. Maken zich minder druk en voelen zich daardoor beter. Ze durven fouten te maken en dit maakt ze niet gelijk onzeker.
Merk je dat jouw kind veel piekert, moeilijk beslissingen kan maken, last heeft van faalangst, het eng vindt om in het middelpunt te staan, negatief over zichzelf praat en zichzelf continu vergelijkt met anderen? Dan kan het zijn dat jouw kind weinig zelfvertrouwen heeft. Komt dit je bekend voor?
Kwaliteiten onderzoeken
Stap voor stap gaan we aan de slag met het lage zelfbeeld, het piekeren en de faalangst van jouw kind. Als een kind een negatief beeld heeft van zichzelf, dan ligt de focus vaak op wat niet goed is aan zichzelf. Een kind heeft dan minder of geen vertrouwen in zichzelf. Samen gaan we op zoek naar de kwaliteiten en talenten van jouw kind. Via zijn of haar kwaliteiten en talenten leert je kind zichzelf beter kennen, begrijpen en waarderen. Je kind ontdekt daarbij allerlei mooie eigenschappen in zichzelf en hoe die deze kan inzetten.
Emoties herkennen
Er is ook aandacht voor de emoties die jouw kind ervaart. Deze krijgen aandacht en gaan we onderzoeken en aankijken. Vaak zie je dat kinderen niet de juiste emotie uiten bij een bepaald gevoel. Een onzeker kind laat bijvoorbeeld boos of agressief gedrag zien. Door samen de emotie te onderzoeken en leren waar welke emotie voor is, leert jouw kind 'wanneer kan ik welke emotie uiten?'. Zeker het inhouden van emoties geeft op langere termijn klachten. Er wordt geleerd waar en wanneer je welke emotie gepast kan voelen en uiten.
Waarom laag zelfbeeld?
Vaak is er niet één specifieke oorzaak voor een laag zelfbeeld. Een kind hoeft bijvoorbeeld niet per se meerdere keren te horen dat het iets niet kan of dat het niet snel, slim of goed genoeg is. Sommige kinderen zijn hier extra gevoelig voor, bij deze kinderen kan één negatieve ervaring al voldoende zijn om een laag zelfbeeld te ontwikkelen. Deze ervaringen kun je niet voorkomen. Het kan namelijk ook om een heel gewone situatie gaan, een normale opmerking, maar die net een gevoelige snaar bij het kind raakt.
Meer hulp nodig?
Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.